7 Ιουλ 2012

Γράμμα του Πορτοκαλιού στους φίλους



Αγαπητοί συνεργάτες των εκδόσεων Πορτοκάλι,
αγαπητότατοι φίλοι,

ύστερα από δύο δύσκολα χρόνια απουσίας το Πορτοκάλι έχει κάτι να σας πει. Για να προλάβω τους  αισιόδοξους, λέω αμέσως ότι δεν ανοίγει ξανά. Το Πορτοκάλι διέγραψε μία σύντομη πορεία στον εκδοτικό χώρο και άφησε πίσω του δεκαεννιά πανέμορφα βιβλία για παιδιά. Η εταιρεία τέθηκε σε εκκαθάριση. Τα βιβλία του Πορτοκαλιού, όμως, δεν σταμάτησαν να αναφέρονται ή να ζητούνται και η καλή γνώμη που είχε ο χώρος του βιβλίου γι' αυτά διατήρησαν το όνομα Πορτοκάλι ζωντανό μέχρι σήμερα.
Ώστε το Πορτοκάλι έκανε καλή δουλειά! Πίσω από κάθε καλή δουλειά κρύβονται άριστες συνεργασίες και άπειρες ώρες σκληρής δουλειάς. Το Πορτοκάλι είχε την τύχη να έχει εκλεκτούς συνεργάτες, που αποδείχτηκαν στην πορεία και μέσα από τα δύσκολα καλοί φίλοι.

Τα δύσκολα
Την άνοιξη του 2009 έγινε στο Πορτοκάλι μία πρόταση. «Να μεταφυτευτεί στην αυλή της Παρρησίας», όπως είχε ειπωθεί χαρακτηριστικά τότε. Η πρόταση έδειχνε ελπιδοφόρα. Τα βιβλία που είχαν κυκλοφορήσει, καθώς και όσα ετοιμάζονταν αλλά πάγωσαν θα εύρισκαν τη στέγη που το Πορτοκάλι δεν μπορούσε πλέον να προσφέρει. Το Πορτοκάλι πραγματικά νοιαζόταν για τα πορτοκαλάκια του. Προσκάλεσε τους συγγραφείς και τους εικονογράφους (τους φίλους του) στον Ελευθερουδάκη τον Μάιο του 2009, τους γνωστοποίησε επίσημα την πρόταση και τους παρουσίασε τον ενδιαφερόμενο. Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν πολύ ανάποδα και η παρρησία δεν ήταν παρά λήμμα στο λεξικό και εκδοτικό λογότυπο. Η μεταφύτευση δεν έγινε. Το έδαφος αποδείχτηκε άγονο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Πορτοκαλιού.
Από τον Απρίλιο του 2010, (τότε που συναντηθήκαμε οι περισσότεροι από μας στην έκθεση του βιβλίου της Θεσσαλονίκης και τα συζητήσαμε περιδιαβαίνοντας εκείνους τους ατέλειωτους διαδρόμους ή επιστρέφοντας κάτω από το ψιλόβροχο στο περίπτερο της Έκθεσης) μέχρι φέτος, πέρασαν για το Πορτοκάλι δύο δύσκολα χρόνια. Το λογότυπό του χρησιμοποιήθηκε αυθαίρετα και το όνομά του συνδέθηκε με φήμες και ανακρίβειες περί δήθεν αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος κ.λπ. κ.λπ. Δεν είναι λίγες οι φορές που άκουσα να λέγεται με μεγάλη φυσικότητα: «Το Πορτοκάλι; Πουλήθηκε. Το πήρε ο τάδε». Φυσικά το Πορτοκάλι γνώριζε τον «τάδε», τον υπαίτιο αυτών των παρανοήσεων. Προσπάθησε να έρθει σε επαφή μαζί του. Μάταια. Πήρε την απόφαση να τηρήσει ήπια στάση απέναντί του. Δύο δύσκολα χρόνια!
Ας φτάσουμε όμως στο σήμερα. Έχω μία ενυπόγραφη δήλωση η οποία απευθύνεται «προς οποιονδήποτε μπορεί να αφορά» και αποκαθιστά την αλήθεια. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!
Είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου και θα την διαβάσετε πατώντας εδώ

Σήμερα
Συλλογίστηκα ότι η απουσία φέρνει αβεβαιότητα. Το Πορτοκάλι, όμως, ούτε απουσιάζει ούτε κρύβεται. Είναι εδώ!
Δημιούργησα αυτό το μπλογκ για τους φίλους του Πορτοκαλιού και για όσους ενδιαφέρονται. Έχει πολλές πληροφορίες για τις σειρές, τα βιβλία, τις δραστηριότητες, τις εκδηλώσεις και άλλα... ζουμερά. Ολόκληρη η μικρή ιστορία των εκδόσεων.
Θα θυμηθούμε πράγματα. Θα σκεφτούμε πράγματα. Θα πούμε πράγματα.

Φιλικά
Ευσταθία Α. Σώλου,
υπεύθυνη της υπό εκκαθάριση Πορτοκάλι Ε.Π.Ε.
ή
για τους φίλους
Τέτη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου